• Ponedeljak - Petak : 08:00 do 20:00
  • Subota : 08:00 do 14:00

Saveti lekara

Povećanje usana

Lepe usne su uvek u modi. Mogu biti senzualne, tanke, stisnute, krive...ima devojaka koje su rođene sa veoma tankim usnama, i pate zbog toga. Neke druge su nesrećne zbog asimetrije usana. Starije žene ne vole one borice iznad gornje usne po kojima im se razliva ruž. Baš zato je veoma važno da se u startu pravilno definiše problem - tu je najveća odgovornost lekara koji radi usne.

Usne su značajan deo fizionomije lica. One mnogo govore o osobi: da li je dobrica ili "ljutica"; da li je vedar ili je "mrgud"... Mogu biti senzualne, tanke, stisnute, krive...ima devojaka koje su rođene sa veoma tankim usnama, i pate zbog toga. Neke druge su nesrećne zbog asimetrije usana. Starije žene ne vole one borice iznad gornje usne po kojima im se razliva ruž. Baš zato je veoma važno da se u startu pravilno definiše problem - tu je najveća odgovornost lekara koji radi usne. Posebno veliku odgovornost ima lekar koji praktikuje trajne filere - jer ako se usne urade karikaturalno velikim, devojci se napravi doživotni problem.

Danas bi devojke trebale da znaju da trajni fileri mogu da im naprave problem. U većini razvijenih zemalja oni su zabranjeni, a ja verujem da mi, kao mala zemlja, treba da se ugledamo na takve zemlje. Ranije su se usta dosta radila silikonom, metakrilom... Ove supstance, zaista, ostaju trajno u tkivu. Ali, pravi problem je u tome što te supstance imaju svoju zapreminu i težinu, pa vremenom "padaju" nadole. Čak i ako se ovi fileri idealno primene, oni se tokom vremena spuštaju, vrh usana ostaje prazan, a fileri se vidljivo grupišu na sredini usana. Žene tada naprave katastrofalnu grešku pa stave još takvog filera. Taj naknadni trenutak je koban, jer se problem tada može rešiti samo hirurški. Ta operacija zahteva veštinu i strpljenje hirurga da dobro očisti tkivo, a pošto je deo usana sluzokoža koja sporije i drugačije zarasta, može na kraju da dođe i do asimetrije usana.

Kod starijih žena se pre povećanja moraju popuniti borice iznad usana, i ojačati tkivo oko usana, pa tek tada povećati usta - u suprotnom dobijaju se "patkasta" usta, jer nemaju potporu okolnog tkiva. Sa godinama se primećuje i pad uglova usana, koji čini usne tužnim. Tada se taj deo usana radi tzv. "point per point" - tačkastom tehnikom, gde se ubodom u tačno određenoj tačci i ubrizgavanjem filera podižu uglovi usana.
Kod devojke od 25 godina, koja ima potporu u okolnom tkivu, potpuno je različit pristup, pa i gustina hijalurona koji se koristi.


Ako se usne povećaju, a ne uzme se u obzir činjenica da je okolna koža tanka, i da tu nema dovoljno tkiva da podrži te usne, dobićete efekat patkastih usana. Neki materijali - a to su tvrdi, trajni fileri - sami po sebi dovode do patkastih usta. Ali i hijaluron može dati patkasta usta ako se primeni pogrešna tehnika, ili kada se koriste jeftini hijaluroni koji nemaju dobar viskozitet.

Nekad je verovatno bilo interesantno imati veća usta, kad ih je retko ko imao. Danas, kada svi mogu da imaju velike usne, to više nije toliko interesantno. Ali su zato LEPE usne uvek u modi.