• Ponedeljak - Petak : 08:00 do 20:00
  • Subota : 08:00 do 14:00

Lekarske službe

Maksilofacijalna hirurgija

Maksilofacijalna hirurgija je grana hirurgije koja se bavi lečenjm patoloških stanja glave, lica, vilice i vrata. U užem smislu domen specijaliste maksilofacijalne hirurgije su operativna lečenja traumatologija kostiju i mekih tkiva lica, vilice i vrata. Lečenje tumora usne duplje i pljuvačnih žlezda, korektivna hirurgija urođenih i stečenih deformiteta lica i vilica (rascepi usana i vilica) kao i esteska hirurgija lica i vrata. Često je kod nekog pacijenata neophodan timski rad ORL specijaliste, plastičnorekonstruktivnog hiruga i maksilofacijalnog hirurga kod rešavanja najsloženijih operativnih zahvata na licu. Primena savremenih dijagnostičkih procedura CT i NMR, UZ, značajno olakšavaju postavljanje dijagnoze i pružanje pravovremene terapije u današnje vreme.

Operativne procedure obuhvataju kraniomaksilofacijalni kompleks i izvode se na sledećim regijama:

  1. oralnohirurske procedure vilica (impaktirani – neiznikli zubi vilica, koštani tumori benigni i maligni, cistične promene na vilicama, preprotetska hirurgija vilica, implantologija i augumnetacija -nadoknada kosti
  2. operativno lečenje preloma kostiju lica i vilica i hirurško zbrinjavanje povreda mekih tkiva lica, vilica i vrata
  3. korektivna – ortognatska hirurgija lica i vilica (dijagnostka i terapija)
  4. onkološka hirurgija (operativno lečenje benignih i malignih tumora usne duplje, mekih tkiva poglavine, lica i vrata)
  5. estetska hirugija (hirurgija kapaka-blefaroplastika, fejslifting zatezanje lica, rinoplastika, otoplastika genioplastika, podmlađivanje i upotreba Botoxa i Hijalurona)
  6. dijagnostika i terapija infektivnih stanja lica, vilice i vrata
  7. terapija patoloških stanja viličnih zglobova