• Ponedeljak - Petak : 08:00 do 20:00
  • Subota : 08:00 do 14:00

Saveti lekara

Kako poboljšati imunitet kod dece?

Za očuvanje imunološkog sistema, a samim tim i adekvatnu zaštitu organizma od raznih spoljnih uticaja, veoma je važan odgovarajući režim života, što podrazumeva :pravilnu – raznovrsnu ishranu bogatu svežim voćem i povrćem, adekavtnu fizičku aktivnost i život bez stresa i kvalitetan san i odmor.

Imunološki sistem je veoma složene strukture, što je neophodno za spečificnost imunog odgovora na strane antigene i za kooperaciju sa drugim sistemima u organizmu u cilju održavanja vlastite zaštite organizma od različitih bolesti.

Imunološki sistem obuhvata više značajnih elemanata od kojih su limfociti (vrsta belih krvnih zrnaca) centralni, iako i drugi elementi kao limfoidno tkivo i druge ćelije imaju isto tako značajnu ulogu.

Za očuvanje imunološkog sistema, a samim tim i adekvatnu zaštitu organizma od raznih spoljnih uticaja, veoma je važan odgovarajući režim života, što podrazumeva :pravilnu – raznovrsnu ishranu bogatu svežim voćem i povrćem, adekavtnu fizičku aktivnost i život bez stresa i kvalitetan san i odmor.

Znacajno je napomenuti da deca koja su na prirodnoj ishrani u prvim mesecima života preko majčinog mleka stiču veoma značajne elemente imunološkog sitema koji ih stite od infekcija.

Za pojedine bolesti imunitet obezbeđujemo redovnom vakcinacijom dece, po kalendaru obaveznih vakcinacija (tuberkuloze, tetanusa, dečje paralize, velikog kašlja, difterije, hepatitisa B, malih boginja, zaušaka, rubeole).

Kod neke dece se javljaju urođeni i stečeni oblici poremećaja funkcije imunološkog sitema, i ona češće oboljevaju od različitih teških infekcija i nekih drugih bolesti.

Život savremene porodice danas se veoma razlikuje od onoga što je bilo uobičajeno pre 20 ili 30 godina. Sve je drugačije: od nege dece, do kućne tehnike, klima-uređaja, hrane, ali i vremena provedenog na svežem vazduhu, pa i kvaliteta samog vazduha, sporta i rekreacije u dečjim ustanovama, i predškolskim, i školskim. Posebno pitanje je današnja medicinska etika. Parola agresivnih farmakologa glasi: nema zdravih, postoje samo oni koji nisu dovoljno temeljno pregledani. Za svaki, pa i najmanji problem, farmaceutske kompanije su smislile lek. Još jedan bitan faktor su kompjuteri koji ozbiljno utiču na savremeni odgoj i komunikaciju dece i roditelja.

Kada roditelji ne mogu da procene šta je dobro ili loše za njihovo dete, kada ne umeju da organizuju pravilnu negu, odnosno režim ishrane, vežbanja, šetanja, kupanja, ukazivanja osnovne medicinske pomoći pri čestim dečjim bolestima — sve to dovodi do toga da se roditelji “u horu” pozivaju na lošu klimu, zagađen vazduh, neorganizovanu državu, loše lekare itd.

Još jedna tipična zabluda jeste to što je većina odraslih ubeđena da postoji lek koji na čudotvoran način može da utiče na jačanje imuniteta kod dece. Takvi lekovi zapravo ne postoje.

Ako želite da vaše dete ne boluje, ako želite da se ono brzo i lako adaptira na životne uslove i okolnosti koji se jako brzo menjaju, onda čitajte, interesujte se. A pre svega toga ne dozvolite da dete bude pretoplo odeveno, nemojte ga previše hraniti, stimulišite svakodnevnu fizičku aktivnost i nemojte dete držati u „sterilnim“ uslovima. Sa decom provodite više vremena na svežem vazduhu i nemojte davati deci “čarobne” tablete za jačanje imuniteta. Pre svega, deci su potrebni mama i tata. Naravno, mnogo voća i povrća i što manje slatkiša.